Dinsdag 10 juni.
11 juni 2025 - Semproniano, Italië
Gisteren, maandag, zijn wij de hele dag op de camping gebleven om te lezen in tijdschriften, digitale kranten en belangrijke mail, die beantwoord moeten worden betreffende de bouw. Zo lazen we ook in een boek, dat de campingeigenaar geschreven heeft over het proces om een camping te starten in zuid Toscane, dat hij en wij enkele gemeenschappelijke kennissen hebben. Zo is hij opgegroeid op de Ravenberg in Beek (Ubbergen) en was Theo Elfrink, een goede vriend van mij, zijn buurman. Een oom van hem was in Nijmegen een collega van Wilma. De wereld blijkt weer klein te zijn. ‘s Avonds konden wij aanschuiven bij een gemeenschappelijk diner met drie gangen, verzorgd door de mensen van de camping, waarbij zo’n zestig mensen aanwezig waren. Het was heel gezellig en je komt aan de praat met allerlei mensen. Vandaag hebben wij een excursie ondernomen naar Il Giardino dei Tarocchi (de tuin van de tarotkaarten) in de buurt van het plaatsje Capalbio, niet ver van de kust. De afstand van hieruit is hemelsbreed 60 kilometer, maar je doet er 1,5 uur met de auto over. De route bestaat vrijwel geheel uit slingerende bergweggetjes. We dachten in een stadje onderweg een warme lunch te gaan eten, maar alles was dicht. Uiteindelijk zagen we toch een wegrestaurantje waar we heerlijk tortellini hebben gegeten. Il Gardino dei Tarocchi is een beeldentuin met enorme beeldhouwwerken van Niki de Saint Phalle en haar echtgenoot Jean Tinguely, die enkele mobielen gemaakt heeft. De kleurrijke beelden zijn opgebouwd uit glas en aardewerk. In sommige beelden kun je rondlopen en dat heeft een vervreemdend optisch effect. Zeer de moeite waard. Op de terugweg boodschappen gedaan en benzine getankt. Het landschap in zuid Toscane is zeer heuvelachtig met zeer stijle hellingen. We zijn enkele fietsers tegengekomen. Zonder e-bike is het, denken wij, niet of nauwelijks te doen. Het is ruig terrein met veel eikenbossen, afgewisseld met wijngaarden en olijfbomen. Zo nu en dan zie je een huis op een berg met cipressen er omheen, dat voldoet aan het cliché van Toscane. Het gebied is schaars bewoond. Er is hier en daar een dorpje, meestal op een bergtop. De provincie Grosseto heeft 140.000 inwoners, waarvan de helft in Grosseto zelf woont. Temperatuur 30 graden.

Nicky kwam uitgebreid aan bod ik vind haar geweldigen wist niet dat Toscane een museum had van haar in Toscane Wil ik ook wel naar toe
Als jullie terug zijn heb ik nog wat verhalen over haar( die jullie misschien al kennen) wens jullie nogverl Toscaans plezier)