Vrijdag 22 augustus.
23 augustus 2025 - Hamburg, Duitsland
Gisterenavond hebben we de fietsen geprobeerd. Ze stonden op turbo en we werden bijna gelanceerd. In de ecostand was het een stuk aangenamer, het elektrisch rijden. Nadat we ontdekt hadden dat deze fietsen ook zonder stroom ook licht fietsen hebben we er pas gebruik van gemaakt toen de noordwesten wind behoorlijk sterker werd. Wij zijn van het hotel in twee colonnes richting station vertrokken. De trein waar we ongeveer dertig km gereden hebben heeft de hele onderkant van een dubbeldekker wagon als fietsopslagplaats. Kom daar in Nederland maar eens om. Na de trein verlaten te hebben met een gestroomlijnde operatie moesten we nog ongeveer 30 km naar Hamburg. Zo nu en dan begon het te regenen, maar dat stelde niet veel voor, maar het was wel fris. Na de lunch zijn we langzaam over de Elbe Radweg de stad ingereden, direct naar de St. Katharinen kerk, waar de organist een uitgebreide lezing over het orgel gaf, waarna hij enkele stukken van Buxtehude en Bach heeft gespeeld, waarbij het gebruik van de twee 32 voet registers niet werd geschuwd. Deze pijpen van meer dan 10 meter lengte hebben zo’n laag geluid dat dit meer gevoeld dan gehoord wordt. Bach heeft in zijn middelbare schooltijd de organist van deze kerk, Adam Reinken, afkomstig uit Deventer, meerdere keren bezocht om de kunst af te kijken. Hierna enige tijd naar het hotel om in te kwartieren. Om kwart over zes gingen we te voet naar de nabij gelegen Michel kerk. Hier staan maar liefst 4 orgels van diverse bouwjaren, die bijna allemaal bediend kunnen worden met één enorme digitale speeltafel. Dit werd spektakel in deze grote barokkerk. Allerlei soorten orgelmuziek passeerden de revue. Van gebral (Liszt) tot een mooie sonate van C.P.E. Bach, die hier, na later bleek, in de crypte begraven ligt. Om 20 uur weer teruggelopen naar het hotel voor een lekker buffet. Zwaar bewolkt, regenachtig, in de middag opklaringen. 16 graden.