Maandag 16 juni.

17 juni 2025 - Sassello, Italië

Gisteren, zondag, hebben we niet zoveel uitgevoerd. Het werd ook snel duidelijk wat de oorzaak was van de epidemie van motorrijders zaterdag. Hier in de buurt is een  motorcircuit, vertelde ons iemand, en daar was iets te doen. De hele dag herrie en tot slot vuurwerk in een gebied waar open vuur verboden is. Dit zijn van die leuke dingen hier in Italië, zoals veel Italianen van buiten het terrein, die op zondag blijkbaar gebruik mogen maken van het zwembad op de camping en omgeving. Er wordt dan ook veel gekwebbeld in het zwembad. Alles moet hier contant afgerekend worden. Het was dan ook noodzakelijk naar Sassello te rijden (10 km.) om geld uit de muur te halen. De maximum snelheid is op de wegen hier even wisselend als onbegrijpelijk en varieert van 30 tot 90 km/uur, de laatste vooral op bergwegen, waarop je met afremmen op de motor de snelheid zonder al te veel remmen tot 40 km. per uur in toom kunt houden. Het chalet is schaars verlicht. De helft van de verlichting van de afzuigkap doet het niet. De douchekop bengelt en heeft een uitstraling van minstens 180 graden. Essentiële onderdelen van de Italiaanse huishouding, nl. espressokopjes, ontbreken. Het koffiezetapparaat heeft geen handleiding. Gelukkig is er een moka. Ook is er regelmatig geen internet of geen service door telefoonproviders. Tot overmaat van ramp viel vanmorgen de elektriciteit uit. Hoelang het geduurd heeft weten wij niet, want we zijn om 9:30 uur naar Savona vertrokken. Op maandag blijkt dat niet handig te zijn, want dan is er in Savona een hele grote markt, die een flink gedeelte van de binnenstad in beslag neemt. Het gevolg: een half uur rondjes rijden om een parkeerplaats te zoeken, omdat de navigatie door alle afgesloten straten totaal van slag is. Uiteindelijk een plekje gevonden, waarvan het onduidelijk was of dat betaald, gratis of waarvoor een parkeerschijf benodigd was. We hebben veiligheidshalve de schijf maar gebruikt en die na een uur “bijgesteld”. We zien wel of de vakantie duurder wordt. Savona, voormalige rivaal van Genua, is een levendige havenstad, waar je aan de haven een heerlijke warme lunch kunt eten bij Piccola Cucina Ligure. Was al ergens aanbevolen. De ravioli branzino (zeebaars) con pomodoro e basilico was voortreffelijk. We hebben nog wat rondgelopen, enkele kerken bezocht en Wilma heeft op de markt een leuk zomerjurkje gescoord. Om een uur of drie zijn we weer vertrokken. Onbewolkt, 32 graden.

1. Franca vd Weijden:
    17 juni 2025
    Waar is de foto van Wilma in noeuwebkurk?